Saturday 29 December 2012

Printul din negura de Carlos Ruiz Zafon

Deja sunt la a doua carte de Carlos Ruiz Zafon, prima fiind El huego del angel. Mi-a placut de la inceput Zafon pentru misterul usor si sigur integrat in atmosfera romanului. Am regasit acelasi personaj misterios si diabolic din Jocul ingerului. Numai ca aici este conturat mai aspru, este un personaj mai brut, pentru ca este si un roman scris mai la tinerete fata de Jocul ingerului.

Daca-ti plac cartile politiste, aventura, misterul, magia, este cartea potrivita! Eu am devorat-o in numai doua zile!


Tuesday 25 December 2012

Femeia de succes - Calatoria ta, de la prapastie spre fericire de Theona Balan

De ceva vreme urmaresc un grup de oameni de la noi care se ocupa de dezvoltarea personala. Asta pentru ca si eu am simtit nevoia unor texte motivationale, unor materiale de auto-dezvoltare si a unor oameni care sa-ti lase macar impresia ca sunt alaturi de tine zilnic.


Prima oara, ca orice roman autentic, m-am gandit ca poate fi o mare teapa, ca dau banii degeaba. Dar cum treceam printr-o perioada in care aveam nevoie de ajutor, am zis ca ma risc, chiar si din curiozitate.

M-a bucurat sa observ ca se incepe si la noi o noua nisa. O nisa care la americani este de mult in floare si lumea o apreciaza si o urmareste, invata din ea. M-am bucurat ca si la noi se poate sa ai succes. Desi prezentarea cartii lasa de dorit, textul lasa impresia ca nu ar fi corectat, continutul zic eu ca merita. Pe mine a reusit sa ma ajute macar pentru alea doua zile cat a durat sa citesc cartea. Caci nu am stat sa pun cu pixul pe hartie ce te indeamna autoarea. Dar m-a ajutat. Sun perfect de acord cu ce scrie in carte, si cu faptul ca ne trebuie ordine in viata. Si cu mai multe!

Tuesday 11 December 2012

Ce mi-am luat de la targul de carte

In noiembrie a fost Gaudeamus. Si pentru ca am avut cu cine lasa pe cel mic, am mers si eu ca de mult nu am mai iesit "in lume". Desi am avut doar 60 de lei la mine, m-am descurcat, sau mai bine zis aveai de unde alege si cu un buget mic (desi, am cam plans dupa muuuuulte alte carti...). Intrarea a fost doar 5 lei, mi s-a parut foarte rezonabil.

Odata intrata acolo eram cam bulversata de imensitatea salii si de multitudinea de standuri ca nici nu stiam de unde sa incep. Usor-usor mi-am facut curaj si am inceput de undeva. Am rasfoit multe carti, era sa cumpar niste cartulii foarte dragute si ieftine de invatare a limbii engleze pentru copii, pe baza de caiet de activitati, cartea profesorului si casete - o metoda foarte buna dupa parerea mea, caci implica mai multe simturi in asimilarea unei limbi straine. Si fiecare copil are propriul stil de invatare, unii sunt foarte vizuali, deci sunt bune acele cartonase colorate cu obiectul nou de invatat. Altii raspund foarte bine la sunet, muzica, sau video. Asa am lucrat cand m-am angajat prima oara la o gradinita particulara. Conducerea de acolo achizitionase o medota foarte buna (complexa si completa) de predare a limbii engleze pentru copii mici, Playway to English, o recomand cu toata caldura. Este foarte scumpa, dar asta pentru ca este bogata in materiale si garanteaza invatarea limbii engleze.

Dar iata ca am divigat, era sa le cumpar dar nu erau toate materialele, asadar m-am lasat pagubasa, desi pretul era foarte atractiv: 10 lei cartea si 5 lei caseta! Nu mai stiu sigur, dar parca de la editura Oxford? Oricum, mi-am zis ca pana o sa invete fiul meu engleza, o sa tot mai fie targuri peste targuri! :D

Am vazut o carte al carui subiect m-a tot macinat o bucata de timp, acela al vaccinurilor din ziua de azi pentru nou-nascuti. Este un subiect foarte controversat, despre care autorea (desi editura era una religioasa, asa ca mi-am pastrat cateva rezerve) sustine ca multe vaccinuri se mai fac degeaba (pentru ca unele boli nu mai exista demult), ba in unele cazuri copilul se poate alege cu urmari si sechele pe viata. Ca aceste vaccinuri scad imunitatea copilului, imbolnavindu-se astfel mai usor ulterior. Si ca la mijloc ar fi defapt, interese ascunse in distribuirea gratuita a vaccinurilor... As fi luat-o si pe asta (cred ca pretul m-a dat inapoi, si apoi editura religioasa), desi nu ma intrebati editura, autor sau titlu, caci nu mai tin minte. Daca as fi fost mai informata asupra subiectului, cred ca nu-i mai faceam nici eu vaccin baiatului meu.

Apoi am vazut tot felul de carti care te invata cum sa crosetesi, cum sa faci diverse floricele din fire colorate si andrele, cum sa gatesti raw sau vegetarian, etc., iarasi as fi facut asemenea achizitii.

Dar cand am vazut Isaac Asimov, setea mea de lectura S.F. si-a spus cuvantul si n-am rezistat, asa ca mi-am luat-o: 25 lei chiar daca de la o editura nou aparuta si care promite acelasi pret la urmatoarele carti din serie.

Apoi, pentru m-au atras culorile, am luat si "Coloreaza-ti increderea in tine" despre care puteti vedea review aici. Culorile si pretul m-au atras (10 lei), recunosc, dar este plina de sfaturi vestimentare, cromatice si de machiaj care te pot ajuta!

Si pentru ca mesterul din mine vrea sa iasa la suprafata, am zis ca poate imi incerc norocul si cu niste obiecte artizanale de tip mozaic. 10 lei cartea.

Iata-le aici, toate cartile cumparate de la targ:


Monday 3 December 2012

O piatra pe cer de Isaac Asimov

Nu stiu cum se face ca unele carti se citesc foarte greu. Iar pe altele le sorbi dintr-o ocheada! Asa s-a intamplat si-n cazul ultimei carti citite pe care am luat-o de la targul de carte de sambata si pe care luni am terminat-o! Desi nu citesc multa literatura S.F., Isaac Asimov si Arthur C.Clarke sunt printre preferatii mei (am mai citit Agatha Christie si Sir Arthur Conan Doyle si mi-au placut si ei).

Ei, cand am vazut Asimov la targul de carte mi-a tresarit inima si nu am putut rezista tentatiei. Si bine am facut, caci nu mai citisem demult timp literatura S.F. Chiar simteam nevoia unei evadari.

"O piatra pe cer" (Pebble in the Sky) este chiar prima carte scrisa de Asimov, publicata in 1950, dar am sorbit-o ca si cum ar fi fost scrisa in zilele noastre. Atat de actual poate fi un geniu! Si Asimov este. Nu va spun decat ca nu vine niciun armaghedon pe Pamant, dar se petrece totusi o calamitate. La un moment dat, nu se spune cand, caci un personaj sare in viitor intamplator, Pamantul devine foarte radioactiv de la o posibila bomba atomica. Totusi pamantenii se adapteaza, dar ceilalti locuitori ai celorlalte planete sunt sensibili unor bacterii si virusi la care pamantenii au devenit imuni. Se face si un aparat, Sinapsificator, menit sa faciliteze invatarea limbii celorlalti locuitori ai galaxiei, dar are multe efecte secundare (citirea gandurilor, manipularea mintii printre altele). Va mai spun ca este o tensiune mare intre pamanteni (foarte putini numeric) si ceilalti oameni din galaxie.

Deja v-am spus multe si nu obisnuiesc, de regula nu-mi place sa iau placerea cititului nimanui. O sa va las sa va bucurati de intriga, nu va spun cum se termina.